Linkek a témában:
Családi savanyitó Vecsésen
Harmadik generációs vállalkozásként üzemeltetjük családi savanyítónkat, melyet az évek folyamán igyekszünk folyamatosan fejleszteni, az előállításhoz modern technológiákat bevezetni és fiatalos lendületet adni vállalkozásunknak, amellett, hogy tiszteljük és tovább visszük a régi hagyományokat, családi receptúrákat.
Savanyított káposzta
Savanyított káposztánkat hagyományos módon, só hozzáadásával, tejsavas erjesztéssel savanyítjuk, ahogyan azt elődeink is tették. Műanyag hordókban rétegezzük, sózzuk, majd alaposan megtapossuk, végül nehezéket teszünk rá, és várjuk az ízletes végeredményt, hogy kiforrja magát.
A savanyú káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz C-, B6- és B12-vitamint, folsavat, ezenkívül vasat, kalciumot és foszfort, tehát a vitaminhiányos téli időszakban, amikor nyers zöldséghez, gyümölcshöz nehezebben vagy drágán jutunk hozzá különösen ajánlott a fogyasztása, de természetesen nagyon finom ételeket készíthetünk belőle.
Savanyú káposzta legenda
Utaztasd meg és jó lesz
Nagyon sok felfedezésnél játszott szerepet a véletlen, nincs ez másként a gasztronómiában sem. A Földközi-tenger vidékén a rómaiak korában terjedt el a káposzta fogyasztása.
Fennmaradt egy legenda, mely szerint a légiósoknak szállított ellátmányba tartozó káposzta útközben levet eresztett és megsavanyodott. Megkóstolták, és miután ízletesnek találták újra elő szerették volna állítani. Ekkor még azt gondolták, hogy az utaztatás is fontos része volt a savanyításnak, így a káposztákat mozgatták, azaz egyik helyről a másikra vitték, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Később rájöttek, hogy az egy helyben savanyított káposzta is ugyanolyan jó lesz. Ha a káposzta nem jön házhoz, akkor mi megyünk el a kedvenc árusunkhoz, hogy beszerezzük az ízletes savanyúságot az ebédünkhöz.
Káposztafélék: vitaminbombák az asztalon
Káposztafélék: vitaminbombák az asztalon
A savanyú káposzta alapanyaga, a fejes káposzta - mily meglepő: a káposztafélék családjába tartozik. Ennek a rendnek a tagja a kelkáposzta, a lila káposzta és a karfiol is.
Utóbbiak is lehetnek savanyúság alapanyagok, és közös jellemzőjük a nagyon magas a vitamintartalmuk (A, B és C vitaminból is). Fogyasztásuk így nemcsak emeli az étkezések élményét, hozzáad a főételek ízéhez, de rendkívül egészséges is. Főleg a téli hónapokban érdemes rendszeresen ennünk belőlük, akár önmagukban is, egy kis vitaminpótlásként. Immunrendszer erősítő jótékony hatásán túl még nagyon sok pozitív élettani hatást kapcsolnak a káposztához. Fogyassza egész évben, hogy megelőzze a betegségeket és megőrizze az egészségét.
Meghatározás
Harmadik generációs vállalkozásként üzemeltetjük családi savanyítónkat, melyet az évek folyamán igyekszünk folyamatosan fejleszteni, az előállításhoz modern technológiákat bevezetni és fiatalos lendületet adni vállalkozásunknak, amellett, hogy tiszteljük és tovább visszük a régi hagyományokat, családi receptúrákat.