Linkek a témában:
Székelygulyás készítése
A felaprított hagymát forró olajban megdinszteljük, levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a kockára vágott húst, átforgatjuk, megszórjuk sóval, borssal, hozzátesszük az összetört fokhagymát, a hámozott szeletelt paradicsomot, az apróra vágott paprikát, a levétől lecsöpögtetett káposztát, és egy kevés vizet öntve alá fedő alatt, közepes lángon, puhára pároljuk.
Székelygulyás Lajos Maritól
Nevét nem a székelyekről általában, hanem egy bizonyos Székely nevezetű
úrról kapta, akinek az 1840-es évektől családias vendéglője volt a pesti, akkori
Hatvani utcában. A reformkori ifjak, olcsósága miatt, gyakran betértek ide falatozni. Ám egy késői órán már csak pörkölt és párolt káposzta akadt a konyhán,
az ifjak pedig nagyon éhesek voltak... Állítólag Petőfi Sándor kedvenceként
fel is került az étlapra.
Székelykáposzta
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.