Linkek a témában:
Savanyított káposzták
Savanyított káposztánkat hagyományos módon, só hozzáadásával, tejsavas erjesztéssel savanyítjuk, ahogyan azt elődeink is tették. Műanyag hordókban rétegezzük, sózzuk, majd alaposan megtapossuk, végül nehezéket teszünk rá, és várjuk az ízletes végeredményt, hogy kiforrja magát.
A savanyú káposzta igazi csodaszer
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!
A savanyú káposzta készítése
A savanyú káposzta készítése
A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítése hagyományosan a betakarításkor megmaradt káposztafejek felhasználására szolgált. Ez egy olyan hagyomány, amelyből régen az egész család kivette a részét. Ebben a cikkben a savanyú káposzta készítését szeretném ismertetni, továbbá arról is szó lesz, hogy miért is olyan egészséges a savanyú káposzta fogyasztása.
Csináld magad: savanyú káposzta
A boltokban kapható savanyú káposzta kilója 300–700 forint körüli, ropogósságát sokszor borkén segítségével őrzi meg és nátrium-benzoáttól tartós. Ez így nem mehet tovább!
Fazekas Savanyúság
céklaA savanyú káposzta rendkívül egészséges étel, akár nyersen, akár főve fogyasztjuk. Igen magas C-vitamin tartalmát a régi hajósok, tengerészek fedezték fel tapasztalati úton. A hosszú utak legfenyegetőbb, járványosnak hitt betegsége a "tengeri pestis", más néven a skorbut volt. A friss zöldségféléktől, gyümölcsöktől elzárt embereket a betegség szinte megtizedelte, amíg rá nem jöttek, hogy csodálatos módon gyógyulnak a betegek a nyers zöldségféléktől, gyümölcsöktől, sőt a savanyított káposztától is.
Így készül a savanyú káposzta!
A káposzta savanyítása aprólékos munka, de vitamintartalma miatt megéri bíbelődni vele. Ünnepi ételeink egészségesek, főként, ha alapanyagai nem nagyüzemi módon készültek. Hogyan tehetünk a karácsonyi asztalra saját savanyítású káposztát?
Savanyú a káposzta
Volt már veled olyan, hogy a hűtőben (neadjisten a kamrában lévő nagy káposztásbödönben) várakozó káposztára jártál, fejed hátrahajtva engedted nyitott szádba a világos káposztacsíkokat, hogy aztán szemedet a savanyúságtól összehúzva rágcsáld a mennyei mannát? Ha igen, te is a savanyú káposzta rajongóinak táborát gyarapítod.
Savanyú káposztával készült receptek
A savanyú káposzta tartalmaz C-, B6- és B12-vitamint, folsavat, ezenkívül vasat, kalciumot és foszfort – tehát a vitaminhiányos időkben különösen célszerű fogyasztani: javítja a szervezet ellenálló épességét. És finom is! A friss zöldségekre várva használjuk ki!
Korhelyleves
Ha a káposzta szálai hosszúak, érdemes azokat a legelején felaprítani, mert a kitálalt levesben - egy kanállal kínlódva - már keservesen nehéz lehet a megszelídítésük.
Variációk tölött káposztára
Fogyókúrázni nem karácsonykor kell, amikor végre – évente talán egyszer – összegyűlik a család terített asztal mellett. Ám odafigyelni arra, hogy amit eszünk, milyen alapanyagokból készült, és ügyelni arra is, hogy a feltálalt falatok megterhelik-e a gyomrunkat vagy sem, karácsonykor sem tűnhet ünneprontásnak.